Werkwijze

Tijdens het intakegesprek brengen we in kaart waar je tegenaan loopt in je leven en welke doelen je wilt bereiken. Dit stelt ons in staat om samen gericht aan de slag te gaan. Aanvullend vullen we een vragenlijst in om de voortgang van de therapie te meten en bij te houden.

Daarna volgen wekelijks of tweewekelijks therapiesessies van 50 minuten. In het begin ligt de focus op het aanleren van bokstechnieken, ademhaling en het leren loslaten van opgebouwde spanning. Meestal stoot je met bokshandschoenen op de pads (handkussens) en doen we verschillende oefeningen. Later trek ik zelf de handschoenen aan en zullen we licht sparren op het lichaam als onderdeel van de therapie. Dit daagt je uit om uit je comfortzone te stappen. Je leert controle te krijgen over stressvolle situaties en reageert minder impulsief vanuit basale emoties (zoals vechten, vluchten of bevriezen). Door middel van bokstechnieken maken we koppelingen met je dagelijkse leven, zodat je leert deze situaties te herkennen en toepast wat je met bokstherapie hebt geleerd.

In totaal zijn er meestal tussen de 8 en 12 sessies van 50 minuten nodig, wat tussen de 3 en 6 maanden kan duren. 

Bokstherapie is veel meer dan simpelweg stoten om emoties kwijt te raken. Het is een therapeutische benadering die zorgvuldig gebruik maakt van verschillende beproefde technieken uit onder andere EMDR, rescripting, schematherapie, zelfregulatie, cognitieve gedragstherapie (CGT) en NLP. Deze methoden worden gecombineerd met de fysieke aspecten van boksen om op een diepgaande manier zowel lichamelijke als psychologische blokkades aan te pakken.

  • EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing) wordt bijvoorbeeld toegepast om traumatische herinneringen te verwerken, waarbij het lichaam en de geest samen worden betrokken in het herstelproces.
  • Rescripting richt zich op het herschrijven van onverwerkte of belemmerende gedachten en overtuigingen, zodat cliënten oude, schadelijke patronen kunnen doorbreken.
  • Schematherapie helpt om negatieve levensschema’s te identificeren en aan te pakken, en zo te werken aan het verbeteren van het zelfbeeld en het veranderen van destructieve gedragingen.
  • Zelfregulatie richt zich op het leren beheersen van emoties, waardoor cliënten beter in staat zijn om stressvolle situaties te managen zonder uit te reageren vanuit hun basale, onbewuste impulsen.
  • Cognitieve gedragstherapie (CGT) helpt bij het begrijpen en herstructureren van negatieve denk- en gedragspatronen die bijdragen aan stress en andere emotionele problemen.
  • NLP (Neuro-Linguïstisch Programmeren) richt zich op het veranderen van beperkende overtuigingen en het versterken van communicatieve vaardigheden om de interactie met zowel jezelf als anderen positief te beïnvloeden.

Door deze technieken te integreren met de fysieke activiteit van boksen, ontstaat een krachtige vorm van therapie die niet alleen emoties verwerkt, maar ook helpt om blijvende verandering te bewerkstelligen in de manier waarop cliënten omgaan met hun gevoelens en gedachten.